Building Group Jansen

Graffitikunstenaar Cee Pil onthult toekan aan nieuw hotel van Van der Valk

Kunstminnend bouwbedrijf doet Gentse street art-scène heropleven

GENT / ZONHOVEN, 28 augustus 2020 – Street artist Cee Pil is terug. Na een korte coronapauze stelt de topper van de Gentse graffiti-scène vandaag zijn nieuwste werk voor: een kunstzinnige toekan, geschilderd op de bureelcontainers van bouwgroep Jansen the Building Company aan het nieuwe Van der Valk-hotel. Wallin (de vzw die de publieke ruimte in Gent opwaardeert door graffiti-artiesten een platform te bieden) ziet brood in het concept. “Creativiteit is sterker dan een virus. Door de krachten te bundelen met kunstminnende ondernemers krijgt de sector ademruimte.”

Kunstenaar Cee Pil, die steevast onherkenbaar blijft, geeft naar aanleiding van dit project vorm aan een toekan: “Dieren bekleden altijd een centrale plaats in mijn werk. Ze bevatten veel elementen waar je grafisch mee kan ‘spelen’. De keuze voor de toekan lag voor de hand, omdat deze vogel zo prominent aanwezig is in het logo van het naburige Van der Valk-hotel. Omdat het mixen van verschillende beelden mijn handelsmerk is, kwam een dubbel werk tot stand: enerzijds een zuiver beeld van een toekan, anderzijds een toekan gecombineerd met een papegaai.”

Kunstminnaars Van der Valk en Jansen

De muurschildering oogt uiteraard mooi. Maar de toekans vertellen ook een verhaal, legt Max Van der Valk (directielid Van der Valk Hotel Gent) uit: “Dit werk helpt om de missie en de visie van de betrokken ondernemers tastbaar te maken. Kunst helpt om uit te drukken wie je écht bent.Toen onze bouwpartner Jansen met het idee kwam, waren we dan ook dadelijk enthousiast.”

Heel wat ‘street art hunters’ delen het enthousiasme van Max: het werk groeide de jongste dagen uit tot een bedevaartsoord voor liefhebbers van deze kunstvorm. En da’s exact wat opdrachtgever Jansen the Building Company – dat momenteel het nieuwe Van der Valk-hotel inricht - voor ogen had. “Wij zijn een atypische bouwgroep, met een voorliefde voor schoonheid. Kunst is een uiting van schoonheid. Daarom integreren we kunst in onze kantoren en schenken we vaak een kunstwerk aan onze klanten. Op die manier geef je kunstenaars een forum, laat je een tastbare herinnering achter en zorg je voor een positief effect op de werkvloer: In een relatief saaie omgeving leidt kunst af van het gewone. Het zet de fantasie in werking en verhoogt de productiviteit en creativiteit”, weet CEO Nadia Jansen.    

“Fijn om onze creativiteit in deze periode te botvieren”

De cultuursector heeft het niet onder de markt in de huidige crisis. Door samen te werken met kunstminnende ondernemers leeft de sector op. Dat ervaart alvast Wallin, de vzw die de link vormde tussen opdrachtgever Jansen the Building Company en artiest Cee Pil.

“Heel wat projecten zitten momenteel in de spreekwoordelijke koelkast. Daarom is het extra fijn om in deze periode onze creativiteit te botvieren. Onze organisatie bewaakt de balans tussen de artistieke visie en de wensen van opdrachtgevers. In dit geval een eenvoudige taak, omdat de opdracht in lijn lag met de visie van Cee Pil”, legt Rick Molyneux (project developer bij Wallin) uit. 

Wallin en Cee Pil kijken dan ook uit naar de volgende maanden: “Creativiteit is sterker dan een virus. Wallin waardeert de publieke ruimte in Gent op door graffiti-artiesten een platform te bieden. De opbrengst van commerciële projecten wenden we aan voor publieke projecten. Ons paradepaardje wordt het project in de woonwijk Nieuw-Gent. We zijn benieuwd naar de helende kracht van muurschilderingen in een wijk met een imagoprobleem.”

Over Van der Valk

Nederlands oudste en grootste hotelketen Van der Valk heeft meer dan honderd hotels, verspreid over Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Nederlandse Antillen. Eind jaren ‘20 van de vorige eeuw startte het verhaal met een eetcafé in Voorschoten, geleid door Martinus en Rie Van der Valk. Intussen heeft de vierde generatie het roer in handen en werkt de vijfde generatie in sommige hotels al mee.

Over Jansen the Building Company

Jansen is een algemeen aannemer van de hoogste categorie, gespecialiseerd in binnen afwerking en technieken. Deze bouwgroep telt 350 professionals, is geworteld in 45 jaar familiale traditie en is actief binnen vier domeinen: aanneming, productontwikkeling, vastgoedontwikkeling en facility management. Jansen the Building Company, opgericht in 1973, met hoofdzetel in Zonhoven, realiseert jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro projecten in verschillende sectoren: zorg, kantoor, retail, en - meer niche - pharma, cleanrooms, leisure en tunnels.

Meer info:

Ruth Janssens
Marketing manager Jansen the Building Company
ruth.janssens@jansenbuilding.com 
+32 (0) 470 99 62 51
www.jansenbuilding.com

Thalita van der Valk
Marketing & Communicatie Manager Van der Valk International
thalita@valkinternational.com
+31 (0) 88 1825512